5 Mart 2008 Çarşamba

Sivilce ve Akne Bir Enfeksiyon Mudur

Sivilce & Akne Bir Enfeksiyon Mudur?

Akne normal olaral her deride bulunan mikropların normalden fazla yağlanan ve gözenekleri tıkanan deri ile etkileşimi sonucu ortaya çıkar. Yani tamamen mikroplara bağlı bir enfeksiyon değildir.

Ancak aknenin nedeni yalnızca bu değildir. Deride kişisel temizlikten bağımsız olarak birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de varlıklarını sürdürürken ortaya çıkardıkları birtakım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanan yağ bezi kanalında bir enfeksiyonun ve şişme ve kızarma gibi değişimlerle ilerleyen enflamasyon adı verilen bir sürecin başlamasına neden olurlar. Dolayısıyla hem yağ bezinin tıkanması hem de enflamasyonun başlaması sonucu akne ortaya çıkar.

Yakın zamana kadar akne hakkında çok sayıda yanlış görüş gündemdeydi . Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında gerçek bulgular ortaya çıktı. Bunlardan bazılarına değinecek olursak: Akne bulaşıcı, mikrobik bir hastalık değildir. Diş ve boğaz enfeksiyonlarının akneyle ilişkisi yoktur. Aknede yer alan mikroplar derimizin doğal mikrobik elemanlarıdır. Yine aknenin yediğimiz ya da içtiğimiz gıdalarla ilişkisi yoktur. Çerez, çikolata, kola vs. gibi bir kısıtlama anlamsızdır. Akne hormonal bir hastalık değildir. Erkeklik hormonlarının cilt yağlanmasına etkisi varsa da yalnızca aknesi olan bir bireyde hormonal bir araştırma yersizdir. Aknenin karaciğer dahil iç organlarla ilişkisi yoktur. Yazın güneş ve denizin akne üzerine yatıştırıcı bir etkisi varsa da bu düzelme yalancı bir düzelmedir. Güneş ışınları aknede tıkalı gözenek oluşumlarını arttırarak daha kötü bir tabloya zemin hazırlar. Bu durum solaryum ve kükürt içeren sabun, ilaç vs için de geçerlidir.

Bugün için akne tedavi edilebilir bir hastalıktır. Aknenin şiddetine göre dıştan ve/veya sistemik hap tedavisi ile birkaç aylık bir süre sonunda yüksek oranda kalıcı tedaviler mümkündür. Bu tedavi sonunda eski sivilcelerin bıraktığı izler de peeling uygulamaları ile azaltılabilir.

Hiç yorum yok:

CNN TÜRK