5 Mart 2008 Çarşamba

Sivilce ve Akne Niçin Tedavi Edilmelidir

Sivilce & Akne Niçin Tedavi Edilmelidir?

Tedavinin en önemli hedeflerinden biri kist ve nodüllerin iz bırakmasını yani skar oluşturmasını engellemektir. Bir diğeri, akneli kişinin akne süresini(bu süre bazen 10 yıldan çok daha uzun olabilir) kısaltmaktır. Üçüncü önemli hedef ise akneden kaynaklanan hoş olmayan görüntü nedeniyle bireylerin kendilerini aile ve arkadaş çevresi gibi sosyal ortamlarda izole edilmiş hissedilmelerini engellemek, bu durumun yol açabileceği psikolojik sorunları ortadan kaldırmaktır.

Ergenlik döneminde görülen aknelerin nedeni, kişilerin çocukluktan gençliğe geçiş döneminde yaşadıkları değişiklikler. Fiziksel olgunluğu sağlayan hormonlar, yağ bezlerinin daha çok sebum üretmesine neden olurlar. Yağ bezleri üzerinde en çok etkili olan hormon androjen hormonudur. Erkeklik hormonu olan androjen, kadınlarda da bir miktar bulunur. Yağ bezleri, içinden bir kılın büyüdüğü kıl foliküllerinde bulunurlar. Ergenlik döneminde folikülün etrafında bulunan hücreler daha sık dökülürler. Dökülen hücreler sebumla karışıp birbirine yapıştığında, folikülün ağzını tıkar. Ciltte yaşayan bir bakteri olan P.acnes, kapalı kıl foliküllerinde daha kolay ve hızlı bir şekilde çoğalmaya başlar. Bu bakteri ciltte enflamasyona neden olan tahrişler yaratır. Bazen folikülün duvarı patlayarak enfeksiyon cilde yayılır. Akne lezyonlarının siyah noktalardan sivilcelere, onların da nodüllere dönüşmesi bu şekilde gerçekleşir.

İyileşmekte olan kist ve nodüllerin kişinin cildinde iz bırakmasını önlemek, kişinin akneli olarak geçirdiği süreyi kısaltmak ve aknenin neden olduğu psikolojik sorunları ortadan kaldırmak.

İyileşmekte olan kist ve nodüllerin kişinin cildinde iz bırakmasını önlemek, kişinin akneli olarak geçirdiği süreyi kısaltmak ve aknenin neden olduğu psikolojik sorunları ortadan kaldırmak.

Hiç yorum yok:

CNN TÜRK